תריס ופיריון

לא מצליחים להרות? יש לזה אולי סיבה שלא חשבתם עליה!

מה אפשר ללמוד מהקשר בין בלוטת התריס והורמוני הרבייה?
נשים סובלות (בשיעור פי 10) מגברים מתת פעילות בלוטת התריס. האסטרוגן שלנו, ההורמון של תמצית הנשיות שלנו- לפעמים הוא גם בעוכרינו. למשל- גורם למערכת החיסון להיות רגישה במיוחד וכך מתגברות מחלות אוטואימוניות כמו תת פעילות בלוטת התריס כמו השימוטו.
זה קורה בגלל תנודתיות בייצור הורמון האסטרוגן, שמגביר את ייצור החלבון גלובולין קושר תירוקסין- TBG Thyroxine-binding globulin – זהו חלבון המיוצר בכבד וכאשר הוא מסתובב בדם הוא קושר את הורמוני התריס ומונע מהם לעבוד!
גלולות, התקן הורמונלי, וגם תרופות הורמונליות לגיל המעבר- בכולם יש אסטרוגן שמביא למצב הזה.
לא סתם אנחנו סובלות יותר מעייפות, תחושת קור, עצירות, נשירה, קשיים בריכוז ובזיכרון, דכאון, נדודי שינה, עלייה במשקל, מחלות אוטואימוניות או מטבוליות. לא כדאי לסבול סתם, ואם הרופא שלך לא שומע בין כל התסמינים שלך את הקריאה לבדוק את מצב בלוטת התריס שלך- זה הזמן להחליף רופא. לא ניתן שיקראו לנו היפוכונדריות, וירשמו לו תרופה לדיכאון ויציעו לנו להצטרף לקבוצת שומרי משקל. יש כתובת אחת לכל התלונות האלה, והיא התריס.

איפה עוד נמצא האסטרוגן? במקומות מוזרים להפליא… מוצרי קוסמטיקה, חומרי ניקוי, מעכבי בערה, חומרי הדברה, מוצרי פלסטיק כמו בקבוקים מכילים חומרים דמויי אסטרוגן הנקראים 'קסנואסטרוגנים'- ביספנולים,  (לילדים שלנו אנחנו מקפידות לקנות BPA free BisPhenol A free)). הם מונעים קשירה של הורמוני התריס לקולטן שלהם וכך מונעים את פעולתם…
כחלק מתפקידם להגביר את הפעילות בכל תאי הגוף, תאי השחלה שאחראים על הביוץ מקבלים שדר מהורמוני התריס לעבוד. העניין סבוך אפילו יותר כי את השדר לפעילותן מקבלות השחלות מהמוח, שמייצר LH, FSH בבלוטת ההיפופיזה.
הנושא מורכב מאד, אבל היום אנחנו בהחלט יודעים שקשיים בכניסה להריון קשורים, הרבה פעמים והיום יותר מתמיד בבלוטת התריס. יחד עם תת פוריות, הפלות חוזרות, לדימום יתר ולאי סדירות במחזור[i]. חשק מיני ירוד- קשורות קשר הדוק עם בלוטת התריס.
נתחיל ביוד- חוסר בו בתזונה שלנו קשור בהפלות חוזרות, לידות מוקדמות ומומים בעובר. חוסר ביוד אצל האם יביא לילד עם הפרעות כמו פיגור שכלי וקרטיניזם- רמת משכל נמוכה (למעוניינות ברכישת קפסולות יוד איכותי מאד פנו אליי בפרטי). אני הייתי ממליצה לכל אישה שמתכננת הריון לבדוק את רמות הורמוני התריס שלה- כולל T3, T4 בצורתם החופשייה וגם rT3 וכן TSH.

אבל חשוב מכל לבדוק את הנוגדנים לבלוטת התריס. לנשים הרות יש סיכון גבוה להפיל כאשר יש להן רמות גבוהות של הנוגדן לאנזים TPO  (הבדיקה נקראת anti TPO או TPO ab)- המצב הנפוץ במצב של השימוטו.
לצערנו לפחות 20% מההריונות מסתיימים בהפלה, ולפחות 80% מהנשים עוברות הפלה בשלב כלשהו בחייהן (אני חושבת שהמספר האמיתי כאן הוא 100%).
הלוואי, הלוואי שבזכות המידע הזה כאן לפחות אישה אחת תצליח להגשים את חלומה להרות וללדת ילד מתוק ובריא.

 

[i] Silva JF, Ocarina NM and Serakides R. Thyroid hormones and female reproduction. Biol of Reprod, , 99(5), 907–921doi:10.1093/biolre/ioy115 Review 2018

שתפו

הירשמו לקבלת עדכונים

צעד ראשון ל.........

מאמרים נוספים

בלוג

ניקוי אביב

אז החלטת שאת עולה על הגל, את מגייסת משאבים נפשיים

Open chat
נעים להכיר:) שמי אודליה ואני כאן כדי לענות לך על כל שאלה